Schoorsteenvegers druk om branden te voorkomen

In nog geen anderhalve week moest de brandweer in de regio Amersfoort vier keer uitrukken voor een schoorsteenbrand. Het is weer de tijd van het jaar, weten schoorsteenvegers. ,,Mensen denken: dat gebeurt mij niet.''

Dinsdagochtend om iets na zessen was het raak bij een vrijstaande woning in Nijkerkerveen. Binnen een mum van tijd stond het huis blauw van de rook. De brandweer moest sierdelen van de gevel halen om de brand in de schoorsteen goed te kunnen aanpakken.

 

 

 

lees meer >>>>>>

 

bron: AD 02 december 2015

Geen daling in schoorsteenbranden

Geplaatst op 05 jan 2015 , bijgewerkt 05 jan 2015, 14:24  reacties

 

Het aantal schoorsteenbranden wil maar niet dalen. Zo’n tien jaar schommelt het aantal incidenten rond de tweeduizend, ondanks de jaarlijkse campagnes van Brandweer Nederland.

 

Volgens Marieke van der Horn van Brandweer Nederland nemen mensen de tips van de brandweer niet serieus en blijft het daardoor vaak misgaan. De belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden is slecht stookgedrag, meent Van der Horn. Als hout niet goed verbrandt ontstaat creosoot, een zeer brandbare teerafzetting. Creosoot vliegt in brand bij vijfhonderd graden Celsius wat bij het stoken van de kachel al snel wordt bereikt. 

 

lees meer >>>>>

 

bron:  Eigenhuis 5 januari 2015

'Koolmonoxide sluipmoordenaar'

 

 

Koolmonoxide is sluipmoordenaar (Tel. 07/07). P. Schraven,uit Nordhorn woont sinds anderhalf jaar in Duitsland. " De vorige eigenaar van ons huis vertelde dat eens per jaar de schoorsteen wordt geveegd en open haard en gastoestellen worden gecontroleerd."

 

lees meer >>>>>

 

 

bron: Telegraaf  10 juli 2014