top of page

Onderhoud schoorsteen

 

 

 

 

 

Hoe vaak een rookkanaal geveegd moet worden, hangt helemaal af van hoe vaak u de kachel of haard gebruikt.

Als u de kachel af en toe aan heeft voor sfeerverwarming is 1 keer per jaar schoorsteenvegen voldoende

Bij hoofdverwarming of bijverwarming is het zeer raadzaam om uw rookkanaal 2 keer per jaar te laten vegen door een gecertificeerd schoorsteenveger.

Creosoot

 

Creosoot ontstaat door het gebruik van de kachel. Maar door bijvoorbeeld het verbranden van nat en geverfd hout wordt de aanmaak van creosoot groter. Om een schoorsteenbrand te voorkomen is het verbranden van nat en geverfd hout sterk af te raden.

Veel mensen denken dat het knijpen van de kachel goed is maar hierdoor ontstaat er door zuurstof tekort een onvolledige verbranding, waardoor er meer rook ontstaat en dus meer creosoot-vorming plaats vindt.

Creosoot is een erg ontbrandbare stof en dus erg gevaarlijk. Bij 500 graden vat creosoot al vlam en die temperatuur bereik je al snel.

Het regelmatig vegen van uw rookkanaal en het in acht nemen van veilig stookgedrag kunnen een schoorsteenbrand voorkomen.

 

rookanaal reinigen Groningen Loppersum Delfzijl
schoorsteenkap pijp schoorsteen vegen groningen

Creosoot na een jaar stoken bij een klant in de pijp en de kap

Nesten verwijderen

Leuk die vogels op het dak! Maar niet als u een kachel brandt. U kunt de vogelnesten laten verwijderen maar ook de schoorsteen beschermen met "kraaienkappen" tegen het eventueel nestelen van vogels in de toekomst. Dit doe ik graag voor u. 

Beschadigd rookkanaal

Door scheuren in het rookkanaal is er geen goede trek meer waardoor er koolmonoxide in de woning terecht kan komen. Dit met alle gevolgen van dien, want het gas koolmonoxide is reukloos en kan dodelijk zijn. Voor mensen die in een aardbevingsgebied wonen, is dit extra belangrijk om in de gaten te houden. Met een endoscoop (camera) kan de schoorsteen van binnen goed bekeken worden en eventuele scheuren zichtbaar worden.

Verder kunnen er problemen ontstaan door loszittend  metsel- en voegwerk, maar ook door loslatende loodslabben en zinkwerk. Daarnaast is het belangrijk dat de schoorsteenkap in goede staat verkeert.

schoorsteenveger Kasper Broekman Groningen
bottom of page